Till sidans huvudinnehåll
Torskfiskar

Råvarukunskap

Torskfiskar

Torskfiskar har ett magert fiskkött med en fetthalt på 0,1-1,9% fett. En mager fisk behåller en ganska jämn köttkvalitet över året och har inte samma säsongsvariationer som fet fisk. 

Torskfiskarna, Gadidae, är fiskar som lever i kalla hav och de allra flesta på djupt vatten. Ett undantag finns och det är laken som återfinns i sötvatten. 

Torskfiskarna har långsträckta kroppar och stora munnar och en eller flera skäggtömmar på hakan.

Rundfisk såsom torsk, kolja, bleka och sej är bra året om just för att det är en mager fisk, medan andra fiskar kan ha en väldigt tydlig bästasäsong sett ur ett matperspektiv. Men visst finns det perioder även för rundfiskarna då fisken smakar som allra bäst.

Hör med våra säljare så får du veta när fisken är som allra bäst! Du vet att du också kan få fisken levererad precis som du önskar, ring oss, ingenting är omöjligt.

Torskfiskar

Kolja

Kolja

Melanogrammus aeglefinus

Koljan är smakmässigt lik torsken  med stora variationsmöjligheter. Köttet är fast och har en lätt smak av skaldjur.

Koljan kan väga upp till 19 kg och bli 110 cm lång. Vanlig vikt i svenska vatten är 0,5-3 kg. Fisken är vanlig i Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt. Den håller sig nära botten på djupt vatten.

Koljan är som allra bäst från september till april. Vanligaste fångstredskap för koljan är trål, snurrevad och krok.

Mer råvarukunskap

Ostron

Råvarukunskap

Ostron

Ostron är olika typer av blötdjur som lever i grunt, ganska varmt, salt och rent vatten. Rätten att skörda ostron tillfaller markägaren så man kan inte plocka ostron utan lov.
Musslor

Råvarukunskap

Musslor

Musslor har högt näringsvärde och ingår i många maträtter i olika kök över världen. Låt dig inspireras av musslornas olika smak och egenskaper.
Skaldjur

Råvarukunskap

Skaldjur

Skaldjur är ett ord som används i köket och även av fiskeribranschen. Det syftar till vattenlevande ryggradslösa djur med någon form av hårt yttre skal. Skaldjur kan delas in i två grupper. Kräftdjur till exempel kräfta, krabba, räka och hummer och blötdjur som till exempel musslor, snäckor och bläckfisk.
Plattfiskar

Råvarukunskap

Plattfiskar

Plattfisken simmar horisontellt. Oftast saknas både bukfenor och bröstfenor. De har munnar som går att skjuta framåt och ögonen är rörliga.