Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Råvarukunskap

Plattfiskar

Plattfisken simmar horisontellt. Oftast saknas både bukfenor och bröstfenor. De har munnar som går att skjuta framåt och ögonen är rörliga.
Plattfiskens ögonen sitter på kroppens övre sida.Undersidan av fiskan ligger platt mot botten, färgen på fisken stämmer ofta överens med den botten de lever på så fisken är väl kamoflerad. Plattfiskar finns i alla hav på jorden och det finns till och med några arter som lever i sötvatten.

Plattfiskar

Piggvar

Piggvar

Psetta maxima

Piggvaren är en av de mest uppskattade matfiskarna vi har i Sverige. Köttet är vitt och fast med en god smak. Många anser att köttranden som ligger strax innanför fenorna är den absolut godaste delen på fisken. Piggvaren kan väga upp till 25 kg och bli 100 cm lång men i svenska vatten väger den vanligtvis 1-2 kg.

Man hittar piggvaren på väst- och sydkusten samt Östersjön, runt Gotland, upp till Åland. Bästa säsongen för piggvar är höst och vinter. Piggvar fångas med trål och garn.

Rödspätta/rödspotta

Rödspätta/rödspotta

Pleuronectes platessa

Rödspättan är nog den populäraste av våra svenska plattfiskar. Rödspättan är uppskattad för sin goda smak och äts både hel och filead. Det är en utpräglad saltvattenfisk.
Rödspättan kan väga upp till 7 kg och bli 100 cm lång men i svenska vatten är en vanlig vikt cirka 0,3-0,6 kilo.
Den är vanlig i Nordsjön, utefter kusterna i Skagerrak, Kattegatt och södra Östersjön ungefär upp till Gotland.

Bästa säsongen för rödspätta är sommar och höst.
Fisket sker med trål, snurrevad och garn.

Rödtunga

Rödtunga

Glyptocephalus cynoglossus

Rödtungan är en väldigt omtyckt matfisk med ett fint kött. Den är god året om. Rödtungan kan väga 2 kg, i svenska vatten väger den vanligtvis 0,3-1 kg.

Rödtungan är vanlig i Nordsjön och i delar av Skagerrak och Kattegatt. Rödtungan fångas med bottentrål och snurrevad men är också vanlig bifångst vid räkfiske.

Sjötunga/Tunga

Sjötunga/Tunga

Solea vulgaris

Sjötungan är en en populär matfisk med vitt och mjällt kött. Den kallas ibland “äkta tunga”. Sjötungan kan väga upp till 3 kg och bli 60 cm lång men i svenska vatten blir den oftast 30-40 cm.

Sjötungan finns längs västkusten ned till Öresund. Det är en nattaktiv fisk och det är också då den fiskas. Sjötungan fiskas med trål och garn.


Hälleflundra

Hälleflundra

Hippoglossus hippoglossus

Hälleflundrans kött är fast, vitt och skivigt och fisken räknas till en av de allra godaste matfiskarna. Den är tillgänglig året runt.

Hälleflundran är vår största plattfisk och kan väga upp till 320 kg och bli 3,6 m lång. I svenska vatten är vanlig vikt är ca 18 kg för hanar och 35 kg för honor. Fisken växer långsamt. När hälleflundran är ung hittar man den längs kusterna i Skagerrak och Kattegatt. Vill man fånga stora exemplar krävs 50 till 2000 meters djup. Hälleflundran trivs bäst i riktigt salt vatten.

Fångstmetoder är trål eller krok.

Fler plattfiskar

Skrubbskädda, skrubba eller flundra

Skrubbskädda, skrubba eller flundra

Platichthys flesus

Fisken är vanligast på ostkusten där den säljs som rökt flundra.
Skrubbskäddan är vanlig i Öresund, Östersjön i höjd med Åland. Den tål bräckt vatten och fiskas runt Gotland och Öland. Skrubbskäddan har ett tjockt skinn och köttet är silvergrått som ljusnar när fisken tillagas.

Säsong för skrubbskädda är sommar och höst.
Fisken fångas med bottentrål, ryssjor och garn.

Bergtunga/Bergskädda

Bergtunga/Bergskädda

Microstomus kitt

Köttets smak är utmärkt och är något lösare än sjötungans. Den kan väga upp till 2 kg. Vanlig vikt i våra vatten är 0,3-1 kg. Den återfinns på sten- och klippbottnar längs västkusten och i Nordsjön. Bästa säsong är höst och vinter.

Vanligaste fångstredskap är trål eller snurrevad och som bifångst vid räktrålning.

Mer råvarukunskap

Råvarukunskap

Rom och kaviar

Råvarukunskap

Musslor

Musslor har högt näringsvärde och ingår i många maträtter i olika kök över världen. Låt dig inspireras av musslornas olika smak och egenskaper.
Råvarukunskap

Rundfiskar

Mager rundfisk är bra året om, det är endast makrill som skiljer sig lite och den är som bäst under vår och sommar.

Råvarukunskap

Torskfiskar

Torskfiskar har ett magert fiskkött med en fetthalt på 0,1-1,9% fett. En mager fisk behåller en ganska jämn köttkvalitet över året och har inte samma säsongsvariationer som fet fisk. 

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.