Till sidans huvudinnehåll
Plattfiskar

Råvarukunskap

Plattfiskar

Plattfisken simmar horisontellt. Oftast saknas både bukfenor och bröstfenor. De har munnar som går att skjuta framåt och ögonen är rörliga.
Plattfiskens ögonen sitter på kroppens övre sida.Undersidan av fiskan ligger platt mot botten, färgen på fisken stämmer ofta överens med den botten de lever på så fisken är väl kamoflerad. Plattfiskar finns i alla hav på jorden och det finns till och med några arter som lever i sötvatten.

Plattfiskar

Piggvar

Piggvar

Psetta maxima

Piggvaren är en av de mest uppskattade matfiskarna vi har i Sverige. Köttet är vitt och fast med en god smak. Många anser att köttranden som ligger strax innanför fenorna är den absolut godaste delen på fisken. Piggvaren kan väga upp till 25 kg och bli 100 cm lång men i svenska vatten väger den vanligtvis 1-2 kg.

Man hittar piggvaren på väst- och sydkusten samt Östersjön, runt Gotland, upp till Åland. Bästa säsongen för piggvar är höst och vinter. Piggvar fångas med trål och garn.

Fler plattfiskar

Skrubbskädda, skrubba eller flundra

Skrubbskädda, skrubba eller flundra

Platichthys flesus

Fisken är vanligast på ostkusten där den säljs som rökt flundra.
Skrubbskäddan är vanlig i Öresund, Östersjön i höjd med Åland. Den tål bräckt vatten och fiskas runt Gotland och Öland. Skrubbskäddan har ett tjockt skinn och köttet är silvergrått som ljusnar när fisken tillagas.

Säsong för skrubbskädda är sommar och höst.
Fisken fångas med bottentrål, ryssjor och garn.

Mer råvarukunskap

Rom och kaviar

Råvarukunskap

Rom och kaviar

Musslor

Råvarukunskap

Musslor

Musslor har högt näringsvärde och ingår i många maträtter i olika kök över världen. Låt dig inspireras av musslornas olika smak och egenskaper.
Rundfiskar

Råvarukunskap

Rundfiskar

Mager rundfisk är bra året om, det är endast makrill som skiljer sig lite och den är som bäst under vår och sommar.

Torskfiskar

Råvarukunskap

Torskfiskar

Torskfiskar har ett magert fiskkött med en fetthalt på 0,1-1,9% fett. En mager fisk behåller en ganska jämn köttkvalitet över året och har inte samma säsongsvariationer som fet fisk.