
Råvarukunskap

Råvarukunskap

Psetta maxima
Piggvaren är en av de mest uppskattade matfiskarna vi har i Sverige. Köttet är vitt och fast med en god smak. Många anser att köttranden som ligger strax innanför fenorna är den absolut godaste delen på fisken. Piggvaren kan väga upp till 25 kg och bli 100 cm lång men i svenska vatten väger den vanligtvis 1-2 kg.
Platichthys flesus

Råvarukunskap
Musslor används i professionella kök för deras kombination av smak, mineralitet och textur, samt för att de är ett av de mest resurseffektiva livsmedel vi har från havet. Olika arter skiljer sig tydligt i både smak och användningsområde: blåmusslor används ofta varma i buljonger och såsbaserade rätter, medan exempelvis hjärtmusslor och kammusslor ger en renare och mer koncentrerad smak i råa eller snabbt tillagade serveringar. Kvaliteten styrs bland annat av odlingsplats, salthalt, temperatur och hantering efter skörd.