Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Råvarukunskap

Rom och kaviar

Rom och kaviar

Stör/sterlettrom

Störrom

Acipencer transmontanus

Den välkända ryska kaviaren kommer från stör eller sterlett. Sterlett och stör är fiskar som inte finns i svenska vatten. Rommen är naturligt svart och skimrar i grå/grönt. Vanligtvis importerar vi den från Ryssland, Iran och andra länder runt Svarta Havet och Persiska viken. Den räknas som den mest exklusiva kaviaren i världen

Löjrom

Löjrom

Coregonus albula

Den rom som vi håller för en av de mer exklusiva är löjrommen från laxfisken siklöja. Vi har väldigt fin inhemsk löjrom, men importerar även en del. Den påminner om sikrom i smak och färg men har något mindre korn och kvaliteten skiljer sig åt beroende på när i säsong rommen tas. Löjrom är naturligt orange men kan variera både i färg och kornstorlek. Bästa säsong är vår, men finns fryst året om.

Laxrom

Laxrom

Oncorhyncitus mykiss

Rommen kommer från regnbågslax som odlas på flera ställen i vårt land. Färgen är kraftigare och även större romkorn än andra romsorter och med en tydlig smak av fisk, hav och salt. 

Sikrom

Sikrom

Coreganus sp

Sik är en laxfisk och dess rom smakar milt av hav och sälta. Rommen är  mindre än regnbågens men större än siklöjans. Färgen är naturligt ljust orange. 

Sjuryggsrom

Sjuryggsrom

Cyclopterus lumpus

Sjurygg är en fisk som oftast sitter fastsugen på underlaget då den är en dålig simmare. Fisken heter sjurygg, honan kallas kvabbso och hanen stenbit. I Sverige finns den längs västkusten men även i Östersjön ända upp till Ångermanland. Den föredrar saltvatten, men klarar bräckt vatten också. Man tar vara på rommen från honan som heter kvabbso, men kallar rommen stenbitskaviar, som alltså är hanens namn.Rommens naturliga färg är violett men färga svart eller orange. Sjuryggen fångas med garn och trål och i huvudsak för rommens skull. Bästa säsongen är tidig vår.

Tångkaviar

Tångkaviar

Är man vegetarian/vegan eller av andra anledningar vill undvika fiskprodukter finns alternativet tångkaviar. Den är gjord av tvättad havstång som formas till kulor. Tångkaviaren smaksätts och den smakar salt och hav. Tångkaviaren färgas grön, röd eller svart och liknar stenbitsrom.

Mer råvarukunskap

Råvarukunskap

Laxfiskar

Laxvandring är ett begrepp de flesta av oss hört och laxvandring innebär att laxfisken uppsöker floder eller andra sötvattenansamlingar för att föröka sig. De lever i havet men gör alltså ordentliga förflyttningar vid fortplantning. Vildfångad lax är bäst på sommaren och tidig höst. Odlad fisk är bra året om.
Råvarukunskap

Torskfiskar

Torskfiskar har ett magert fiskkött med en fetthalt på 0,1-1,9% fett. En mager fisk behåller en ganska jämn köttkvalitet över året och har inte samma säsongsvariationer som fet fisk. 
Råvarukunskap

Rundfiskar

Mager rundfisk är bra året om, det är endast makrill som skiljer sig lite och den är som bäst under vår och sommar.

Råvarukunskap

Musslor

Musslor har högt näringsvärde och ingår i många maträtter i olika kök över världen. Låt dig inspireras av musslornas olika smak och egenskaper.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.