Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Råvarukunskap

Laxfiskar

Laxvandring är ett begrepp de flesta av oss hört och laxvandring innebär att laxfisken uppsöker floder eller andra sötvattenansamlingar för att föröka sig. De lever i havet men gör alltså ordentliga förflyttningar vid fortplantning. Vildfångad lax är bäst på sommaren och tidig höst. Odlad fisk är bra året om.
Lax är vanlig i svenska butiker idag. Det är dock stor skillnad i kvalitet mellan lax och lax. Vi garanterar alltid fisk med hög kvalitet och med etiskt hållbart ursprung.

Vildlax från Junköfiskarna

Vattenkraftsbolagen sätter årligen ut laxyngel, så kallad smolt, i Lule-älven. Den ”landar” sedan ut i Luleå skärgård och lever sitt liv som vildlax. Det gör att den får ett mycket fastare kött och en ljusare färg än den odlade laxen.

Under sommarmånaderna fiskas laxen i Luleå skärgård av Lars Ökvist med familj.
Utsättningar av laxsmolt är av stor betydelse för att kunna upprätthålla ett fiske i reglerade älvar och i Östersjön.

För att urskilja den laxen som är utplanterad mot den som är vild fenklipps laxen genom att man klipper den lilla fettfenan, längst bak på ryggen innan man släpper ut dem.
Vi är glada att kunna ta in denna fina produkt under fiskesäsongen som sträcker sig från slutet på juni till slutet av augusti.

Laxfiskar

Lax

Lax

Salmo salar

Laxen finns i vilt tillstånd i norra Atlanten, Östersjön, vissa sjöar i norra Europa och i Nordamerika. Störst är laxen från Atlanten. Lever laxen vilt i havet är den silverglänsande med svarta prickar. Det är en stor fisk som kan väga upp till 45 kg och bli hela 150 cm lång, i svenska vatten en betydligt blygsammare vikt på cirka 3-6 kg.

Bästa säsongen är sommar och höst men eftersom odlad lax är vanligt finns det tillgång på lax året om.
Viltfångad lax fiskas med garn, krok och fasta redskap.

Regnbåge

Regnbåge

Oncorhyncus mykiss

Mest känd som matfisk i Sverige är regnbågen, eller regnbågslax som den också kallas. Kallas även felaktigt ibland för forell på grund av tyskans regenbogenforelle. I regnbågens ursprungsområde finns tre typer: de som lever i bäckar och åar, de som lever i sjöar och de som lever i havet.

Regnbågen planterades ursprungligen in i Sverige på slutet av 1800-talet. Det är en lättodlad fisk som trivs både i söt- och saltvatten och den odlas över hela landet. Den vilda regnbågen väger knappt ett kilo medan den odlade blir större och kan väga upp till fem kilo.

Köttets färg varierar från nästan vitt till ljusbrunt, rosa eller rött och smaken påminner om lax.

Öring

Öring

Salmo trutta

Öringen är en fisk som hittas över så gott som hela Sverige. Det finns bäcköring, havsöring och insjööring. Den kan väga upp till 15 kilo men är oftast mindre.

Öringen är en uppskattad matfisk med ett kött som är fint och lätt, ofta med en röd ton. Den fiskas med garn, krok och fångas i fiskfällor.

Röding

Röding

Salvelinus ssp

Vi har några olika sorters röding i Sverige, det är storröding, mindre och större fjällröding som är inhemska arter. Dessutom finns de närbesläktade kanada- och bäcköring som härstammar just från Kanada. Den saluförs både som vild och odlad, men största delen är odlad. Den vilda hittar man oftast i fjälltrakter men finns också i sydligare delar av landet i djupa sjöar.
I svenska vatten är den vanligaste vikten på en rödingfrån ett halvt upp till ett kilo.

Det är uppskattad matfisk och Sverige har en väl utvecklad rödingodling. Fiskköttet är ofta rött.

Bästa säsong är höst och vinter men odlad röding finns tillgängligt året om.
Röding fiskas med krok och nät.

Upptäck våra fiskare

Våra fiskare

Älvdalslax

I Älvdalen odlas det svensk fisk på ett hållbart sätt, där kvalitet alltid går före kvantitet.  Här föds det upp och säljs regnbågslax, regnbågsrom och yngel. Varje vår skördas den rosaröda, fasta rommen. En del läggs varsamt i burkar till försäljning, en del blir till nya fiskar.
Våra fiskare

Junköfiskarna

Junköfiskarna drivs av familjen Ökvist som levt av och med havet på ön Junkön i Bottenviken sedan 1700-talet. Här bedrivs småskaligt kustfiske och man fiskar lax, strömming, sik, havsöring och siklöja.
Våra fiskare

Stolt Sea Farm

Stolt Sea Farm är ett av världens största landbaserade fiskodlingsföretag. Företaget är innovativt och jobbar med miljövänliga lösningar. Företaget finns i fem länder i Europa och i Spanien finns åtta odlingar.
Våra fiskare

Nordic Trout

Nordic Trout var tidigare känt som Ålands Fiskförädling (ÅFF). Ett familjeföretag som startade sin verksamhet i slutet av 1970-talet i den lilla skärgårdskommunen Föglö i Ålands landskap. Nordic Trout är det enda fiskodlingsföretag i Finland som kan erbjuda färsk regnbågslax året runt.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.