Till sidans huvudinnehåll
Laxfiskar

Råvarukunskap

Laxfiskar

Laxvandring är ett begrepp de flesta av oss hört och laxvandring innebär att laxfisken uppsöker floder eller andra sötvattenansamlingar för att föröka sig. De lever i havet men gör alltså ordentliga förflyttningar vid fortplantning. Vildfångad lax är bäst på sommaren och tidig höst. Odlad fisk är bra året om.
Lax är vanlig i svenska butiker idag. Det är dock stor skillnad i kvalitet mellan lax och lax. Vi garanterar alltid fisk med hög kvalitet och med etiskt hållbart ursprung.

Vildlax från Junköfiskarna

Vattenkraftsbolagen sätter årligen ut laxyngel, så kallad smolt, i Lule-älven. Den ”landar” sedan ut i Luleå skärgård och lever sitt liv som vildlax. Det gör att den får ett mycket fastare kött och en ljusare färg än den odlade laxen.

Under sommarmånaderna fiskas laxen i Luleå skärgård av Lars Ökvist med familj.
Utsättningar av laxsmolt är av stor betydelse för att kunna upprätthålla ett fiske i reglerade älvar och i Östersjön.

För att urskilja den laxen som är utplanterad mot den som är vild fenklipps laxen genom att man klipper den lilla fettfenan, längst bak på ryggen innan man släpper ut dem.
Vi är glada att kunna ta in denna fina produkt under fiskesäsongen som sträcker sig från slutet på juni till slutet av augusti.

Laxfiskar

Lax

Lax

Salmo salar

Laxen finns i vilt tillstånd i norra Atlanten, Östersjön, vissa sjöar i norra Europa och i Nordamerika. Störst är laxen från Atlanten. Lever laxen vilt i havet är den silverglänsande med svarta prickar. Det är en stor fisk som kan väga upp till 45 kg och bli hela 150 cm lång, i svenska vatten en betydligt blygsammare vikt på cirka 3-6 kg.

Bästa säsongen är sommar och höst men eftersom odlad lax är vanligt finns det tillgång på lax året om.
Viltfångad lax fiskas med garn, krok och fasta redskap.

Upptäck våra fiskare

Älvdalslax

Våra fiskare

Älvdalslax

I Älvdalen odlas det svensk fisk på ett hållbart sätt, där kvalitet alltid går före kvantitet.  Här föds det upp och säljs regnbågslax, regnbågsrom och yngel. Varje vår skördas den rosaröda, fasta rommen. En del läggs varsamt i burkar till försäljning, en del blir till nya fiskar.
Junköfiskarna

Våra fiskare

Junköfiskarna

Junköfiskarna drivs av familjen Ökvist som levt av och med havet på ön Junkön i Bottenviken sedan 1700-talet. Här bedrivs småskaligt kustfiske och man fiskar lax, strömming, sik, havsöring och siklöja.
Stolt Sea Farm

Våra fiskare

Stolt Sea Farm

Stolt Sea Farm är ett av världens största landbaserade fiskodlingsföretag. Företaget är innovativt och jobbar med miljövänliga lösningar. Företaget finns i fem länder i Europa och i Spanien finns åtta odlingar.
Nordic Trout

Våra fiskare

Nordic Trout

Nordic Trout var tidigare känt som Ålands Fiskförädling (ÅFF). Ett familjeföretag som startade sin verksamhet i slutet av 1970-talet i den lilla skärgårdskommunen Föglö i Ålands landskap. Nordic Trout är det enda fiskodlingsföretag i Finland som kan erbjuda färsk regnbågslax året runt.