Till sidans huvudinnehåll
Älvdalslax

Våra fiskare

Älvdalslax

I Älvdalen odlas det svensk fisk på ett hållbart sätt, där kvalitet alltid går före kvantitet.  Här föds det upp och säljs regnbågslax, regnbågsrom och yngel. Varje vår skördas den rosaröda, fasta rommen. En del läggs varsamt i burkar till försäljning, en del blir till nya fiskar.
Bortsett från att Österdalsälvens strand är en väldigt vacker plats, är den också perfekt för fiskodling. I Österdalälven rinner, strömmar och forsar vatten som kommer från norra Dalarnas högland och fjäll. Vattnet är rent och syrerikt, och oavsett tid på året håller det samma jämna, kalla temperatur. Förhållandena gör att fiskarna är i ständig rörelse, vilket ger dem en ovanligt hög kvalitet. Oðerwilldera, som det heter på på älvdalska.

Miljö

Älvdalslax arbetar med hållbarhet och miljö på flera olika sätt. Det finns många intressanta tankar att ta dela av och företaget är involverade i flera spännande projekt. Läs gärna mer på deras hemsida, här.

Historia

Älvdalslax är ett småskaligt familjeföretag som startades av Mats Hjort 1982 med inriktningen att odla laxfisk. Numera är det Mats dotter Marit Beronius som driver företaget tillsammans med sin man Anders och tre anställda. Älvdalslax tar har hand om hela cirkeln, från yngel till fisk, från fisk till rom, från rom till yngel.

Odlingen finns i kassar vid Österdalälvens strand nedanför byn Gåsarv i Älvdalen. Kom gärna och hälsa på om du har vägarna förbi.

En ensam fiskodlare gör inte så stor skillnad. Eftersom vi brinner för att odla svensk kvalitetsfisk hållbart och cirkulärt måste vi tänka utanför vår egen verksamhet. Bara genom att samarbeta med andra odlare, forskning och myndigheter kan vi få Sveriges vattenbruk att ta plats i större sammanhang. Genom Matfiskodlarna deltar vi i utbildningar och hjälper till att skapa förutsättningar för en bransch som drivs, växer och utvecklas på ett hållbart sätt.
“En ensam fiskodlare gör inte så stor skillnad. Eftersom vi brinner för att odla svensk kvalitetsfisk hållbart och cirkulärt måste vi tänka utanför vår egen verksamhet. Bara genom att samarbeta med andra odlare, forskning och myndigheter kan vi få Sveriges vattenbruk att ta plats i större sammanhang. Genom Matfiskodlarna deltar vi i utbildningar och hjälper till att skapa förutsättningar för en bransch som drivs, växer och utvecklas på ett hållbart sätt.”

- Marit och Anders Beronius

Älvdalslax

www.alvdalslax.se
Produkter

Rom, fisk och yngel.

Producent

Marit Beronius driver företaget tillsammans med sin man Anders och tre anställda.

Adress

Laxvägen 10
796 91 Älvdalen

Upptäck fler av våra sjömatsproducenter

Junköfiskarna

Våra fiskare

Junköfiskarna

Junköfiskarna drivs av familjen Ökvist som levt av och med havet på ön Junkön i Bottenviken sedan 1700-talet. Här bedrivs småskaligt kustfiske och man fiskar lax, strömming, sik, havsöring och siklöja.
Klädesholmen

Våra fiskare

Klädesholmen

Redan på femtonhundratalet var Klädesholmen ett välkänt fiskeläge utanför Tjörn. Platsens starka anknytning till sillen har varit påtaglig under många hundratals år. I generation efter generation har vi här på ön utvecklat sillen till en inlagd delikatess. Nu har kvarvarande familjer förenat sig under varumärket Klädesholmen för att bevara den svenska silltraditionen.
Orust shellfish

Våra fiskare

Orust shellfish

Orust shellfish bedriver odling och fiskeverksamhet av blåmusslor och ostron i den Bohuslänska fjorden. Fjordsystemet och naturen där är fantastiskt rena och fina.
Kewa Fisk

Våra producenter

Kewa Fisk

Kewa Fisks produkter kommer från leverantörer över hela världen. Det viktigaste för Kewa Fisk är kvalité och hållbarhet! Fiskhallen köper ostron, hummer, odlad fisk och andra exotiska fiskar av Kewa fisk.