Till sidans huvudinnehåll
Guldhaven Pelagiska

Våra fiskare

Guldhaven Pelagiska

Guldhaven Pelagiska är en kustnära aktör i Kalix som arbetar med fångst, beredning och förädling av fisk från Bottenviken. De tillverkar bland annat våra svenska boquerones på Kalix Siklöja och levererar även regnbåge till professionella kök. Kombinationen av egen produktion, närhet till råvaran och kontrollerad hantering gör dem till en strategisk partner i norra Sverige.

En aktör som förädlar på plats i norr
Guldhaven Pelagiska arbetar i Kalix med fångst, beredning och förädling av fisk från Bottenviken. Målet är att ta tillvara lokala arter i full skala och göra dem användbara för både kockar och industri utan att råvaran tappar sin ursprungsidentitet.

Våra boquerones på Kalix Siklöja
Boquerones som görs av Kalix Siklöja produceras av Guldhaven. Förädlingen sker i samma region som fångsten, vilket kortar kedjan och bevarar textur, färg och precision i smaken. Det här arbetet uppmärksammades när Guldhaven 2025 tilldelades sjömatspriset under Nordic Seafood Summit för sitt bidrag till svensk förädling i praktiken.

Regnbåge för professionellt bruk
Guldhaven levererar även regnbåge från kontrollerade flöden i norra Sverige. Produkten beter sig förutsägbart vid värmebehandling och har blivit ett alternativ till importerad lax i restaurangkök som vill arbeta med svenskt ursprung.

Arbete i en unik havsmiljö
Vid Kalix påverkas fisken av fjällvatten som rinner ut i Bottenviken och sänker salthalten samtidigt som mineraler följer med från berggrunden. Den miljön har format både siklöja och det gastronomiska rykte som regionen byggt upp.

 

Ett nav i utvecklingen av blå mat
Förutom att producera själva driver Guldhaven projekt kring underutnyttjade arter som braxen och id för att bredda användningen av svenska fiskbestånd. De fungerar därmed både som förädlare, leverantör och utvecklingsmotor i det norra kustfisket.

Upptäck fler producenter

Älvdalslax

Våra fiskare

Älvdalslax

I Älvdalen odlas det svensk fisk på ett hållbart sätt, där kvalitet alltid går före kvantitet.  Här föds det upp och säljs regnbågslax, regnbågsrom och yngel. Varje vår skördas den rosaröda, fasta rommen. En del läggs varsamt i burkar till försäljning, en del blir till nya fiskar.
Junköfiskarna

Våra fiskare

Junköfiskarna

Junköfiskarna drivs av familjen Ökvist som levt av och med havet på ön Junkön i Bottenviken sedan 1700-talet. Här bedrivs småskaligt kustfiske och man fiskar lax, strömming, sik, havsöring och siklöja.
Scanfjord

Scanfjord

Sedan 1979 har Scanfjord utvecklat och drivit blåmusselodling på den bohuslänska kusten. Musslorna odlas på rep i strömmande kustvatten och växer utan kontakt med botten. Det ger rena, jämnstora och köttiga musslor med stabil kvalitet för professionella kök. All odling, rening och packning sker i egen kedja på Orust.
Nordic SeaFarm

Våra fiskare

Nordic SeaFarm

Nordic SeaFarm odlar nordiska tångarter i öppet hav utanför Grebbestad på den bohuslänska kusten. Här sker odlingen i samma strömmande vatten som präglat västkustens fisk och skaldjur i generationer, vilket ger en råvara med tydligt ursprung och stabil kvalitet för professionella kök.