Till sidans huvudinnehåll
Scanfjord

Scanfjord

Sedan 1979 har Scanfjord utvecklat och drivit blåmusselodling på den bohuslänska kusten. Musslorna odlas på rep i strömmande kustvatten och växer utan kontakt med botten. Det ger rena, jämnstora och köttiga musslor med stabil kvalitet för professionella kök. All odling, rening och packning sker i egen kedja på Orust.

Scanfjords odlingar ligger i fjordarna kring Orust och Tjörn där vattnet är näringsrikt och i ständig rörelse. Eftersom musslorna växer på rep kommer de inte i kontakt med botten. Det märks i köket när sand, lera och grus inte följer med in i kastrullen.

Kontroll i varje led
Odlade musslor passerar samma hamn för skörd, rening och packning. Kedjan är sluten och variationen mellan batcher blir liten. För kockar innebär det färre överraskningar, mindre svinn och enklare planering.

Teknik som satt standarden
Det system Scanfjord arbetar med utvecklades redan på 1970-talet och har blivit norm i Sverige och Norden. Odlingsplatserna väljs för att ge bra genomströmning och hög köttproduktion. Resultatet är råvara med jämn prestanda över tid.

Råvara för restaurangkök
Musslorna uppför sig förutsägbart i värme och ger en ren och tydlig buljong. Den jämna storleken gör att koktid och resultat blir stabilt från servis till servis. Det är en praktisk fördel i professionell drift snarare än en detalj.

Människorna bakom
Verksamheten drivs från Mollösund av ett team som både odlar själva och förser andra odlare i Norden med teknik och kunskap. Scanfjord är en producent som inte bara levererar musslor utan också har format hur musslor odlas i den här delen av världen.

 

Upptäck fler producenter

Nordic SeaFarm

Våra fiskare

Nordic SeaFarm

Nordic SeaFarm odlar nordiska tångarter i öppet hav utanför Grebbestad på den bohuslänska kusten. Här sker odlingen i samma strömmande vatten som präglat västkustens fisk och skaldjur i generationer, vilket ger en råvara med tydligt ursprung och stabil kvalitet för professionella kök.
Älvdalslax

Våra fiskare

Älvdalslax

I Älvdalen odlas det svensk fisk på ett hållbart sätt, där kvalitet alltid går före kvantitet.  Här föds det upp och säljs regnbågslax, regnbågsrom och yngel. Varje vår skördas den rosaröda, fasta rommen. En del läggs varsamt i burkar till försäljning, en del blir till nya fiskar.
Klädesholmen

Våra fiskare

Klädesholmen

Redan på femtonhundratalet var Klädesholmen ett välkänt fiskeläge utanför Tjörn. Platsens starka anknytning till sillen har varit påtaglig under många hundratals år. I generation efter generation har vi här på ön utvecklat sillen till en inlagd delikatess. Nu har kvarvarande familjer förenat sig under varumärket Klädesholmen för att bevara den svenska silltraditionen.
Havstenssunds ostron

Våra fiskare

Havstenssunds ostron

Sveriges första kommersiella odling av ostron. Odlingarna ligger i närheten av Havstenssund i Norra Bohuslän som dessutom är ett gammalt och välkänt centrum för ostronhandel.