Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Råvarukunskap

Ostron

Ostron är olika typer av blötdjur som lever i grunt, ganska varmt, salt och rent vatten. Rätten att skörda ostron tillfaller markägaren så man kan inte plocka ostron utan lov.
Ostron har mer eller mindre flata skal med mycket varierande utseende. De kan bli upp till 15 cm i diameter och finns på grunda bankar ned till 180 meters djup i Skagerrak och norra Kattegatt.

Ostronet är tvåkönat, det börjar sitt liv som hane men genomgår en flerårig process där könet byts, dessutom kan ett ostron kan bli ganska gammalt, upp till 30 år.
Ostron i Sverige är ingen ny företeelse. På västkusten har ostron skördats ända sedan 1600-talet och nu finns dom i naturliga bankar men odlas även kommersiellt.

Vanligast är det platta ostronet, Ostrea Edulis. I Bretagne kallas de här ostronen för Belon.

Fram till 2006 fanns bara en art naturligt i Sverige och då bara på västkusten, det var arten "det europeiska ostronet". Efter 2006 har det hittats andra arter som man är rädd är invasiva arter. Idag är det europeiska ostronet är relativt sällsynt och hittas endast längs skalgrusbankar i skyddade vikar.

Det dominerande ostronet i Europa kommer ursprungligen från Asien och heter Crassostrea Gigas. Det är avlångt till formen och klassificeras i tre kategorier. Huitres, Fines och Spéciales.

Svensk ostronpremiär

I Sverige är det ostronpremiär första lördagen i september. Vintern är helt klart den bästa säsongen för ostronälskare. 

Det är hälsosamt att äta ostron. De är proteinrika, innehåller inga kolhydrater och är fullproppade med mineraler och vitaminer. Enligt expertisen borde vi äta mer ostron i Sverige, så njut av denna läckerhet och tillåt dig att frossa när ostronen är som bäst.

Ostron tas upp genom att använda en kratta med håv eller plockas av dykare. 

I Europa är den vanligaste sorteringen 4 till 0. Nummer 4 med sina 40 gram är minst och nummer 0 är störst med 150 gram.

Fransmännen har en egen storleksindelning (såklart!) med Petit, Moyen, Grand och Tres Grand.
När det gäller franska ostron pratar man ofta om Fine de Claire. Det är ett sätt att förädla ostron i bassänger, Claires, fyllda med havsvatten. Mängden ostron, och hur länge de legat i bassängerna ger olika kvalitetsnivåer.

Ostron

Gigas

Gigas

Det japanska jätteostronet har en mer långsträckt form än det europeiska ostronet. Ostronet kommer ursprungligen Stilla havet, men odlas även i andra delar av världen, bland annat Europa. Det är det mest odlade och det ekonomiskt viktiga ostronet i världen.

Japanska jätteostron kallas även för stillahavsostron och på restauranger serveras de ofta som "fine de claire". I Europa odlas Fine de claire i huvudsak i vattnen utanför franska kusten. Vill du fördjupa dig ytterligare rekommenderar vi ostronguiden.se

Fine de claire

Fine de claire

Marennes-Oleron i Frankrike är världsledande i ostronodling och det är därifrån de flesta ostron som kallas Fine de Claire kommer ifrån. Här får ostronen tillbringa tid i grunda dammar. Ibland får ostronen hjälp på vägen med att en speciell alg växer till sig alldeles intill dammarna och den ger Fine de Claire dess grågröna färg och då förhöjs smaken ytterligare ett snäpp.

Ostrea Edulis

Ostrea Edulis

Edulis betyder ätlig. Detta är det europeiska platta ostronet, eller här i Sverige, det svenska ostronet. Det är platt till formen och växer i bankar utanför Bohuslän. Ett ganska kinkigt ostron som kräver salt och friskt vatten. För att fortplanta sig krävs dessutom en särskild temperatur som infaller typ vart femte år. Så ett exklusivt, men fantastiskt gott ostron

Belon

Belon

Belon är det europeiska ostronet, det som är platt till formen. Det har funnits rikligt utanför Bretagne, men blev utslaget av ett virus på 1900-talet. Idag är det en exklusiv ostronart. Av alla ostron Frankrike exporterar utgör Belon en minimal del och sticker därför i pris

Utah beach

Utah beach

Ett så kallat specialeostron, vilka är särskilt utvalda med sin regelbundna och runda form och bra djup i skalet. De ligger i så kallade clairer (bassänger) i minst en månad innan försäljning. Utah Beach har fått sitt namn efter platsen där de odlas, östra sidan av Cotentinhalvön i Frankrike.

Utah Beach är ett fylligt ostron med ett fast kött med en nötig och något söt smak. Ett utmärkt ostron!

Gillardeau

Gillardeau

Gillardeau är ett så kallat specialeostron som är särskilt utvalt för sin runda, regelbundna form och för sitt djup. Ostronet Gillardeau har fått sitt namn efter en odlare som är en av Frankrikes mest erkända ostronodlare. Ett extra-allt-ostron som både är väldigt matigt, saftigt och har en härlig komplex smak med lite sötma.

Upptäck våra fiskare

Våra fiskare

Orust shellfish

Orust shellfish bedriver odling och fiskeverksamhet av blåmusslor och ostron i den Bohuslänska fjorden. Fjordsystemet och naturen där är fantastiskt rena och fina.
Våra fiskare

Havstenssunds ostron

Sveriges första kommersiella odling av ostron. Odlingarna ligger i närheten av Havstenssund i Norra Bohuslän som dessutom är ett gammalt och välkänt centrum för ostronhandel.
Våra fiskare

Carelian Caviar

Carelian Caviar är en hållbar - och 100% naturlig - premiumprodukt, som odlas i kristallklara nordiska vatten i vackra Nord-Carelia, Finland.
Våra fiskare

Troika Seafood

Troika Seafood är en grupp av norska företag som fiskar i olika zoner i nordligaste Europa (Lapplandia).

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.