Till sidans huvudinnehåll
Skaldjur

Råvarukunskap

Skaldjur

Skaldjur är ett ord som används i köket och även av fiskeribranschen. Det syftar till vattenlevande ryggradslösa djur med någon form av hårt yttre skal. Skaldjur kan delas in i två grupper. Kräftdjur till exempel kräfta, krabba, räka och hummer och blötdjur som till exempel musslor, snäckor och bläckfisk.
Vi känner till att fisk är nyttigt och bra för vår hälsa, men även skaldjur är maxade med nyttigheter. Äter du skaldjur regelbundet får du i dig massor av vitaminer, mineraler och protein.

En havskräfta som exempel är oerhört rik på selen. Selen är en antioxidant som skyddar mot fria radikaler och behövs för nervsystemet, ämnesomsättningen och immunförsvaret. Även proteininnehållet är högt, fullt jämförbart med nötkött, så njut och frossa. Nu är ju dessutom det svenska fisket MSC-certifierat, vilket betyder att det fiskas på ett hållbart bestånd.

Flodkräfta och signalkräfta

Före 1960-talet fanns det inga signalkräftor i svenska vatten. Den planterades ut i sluten av 60-talet för att öka på beståndet av kräftor eftersom vår svenska flodkräfta kraftigt minskat i antal på grund av kräftpest. Tyvärr har det visat sig att signalkräftan kan bära kräftpest utan att själv bli så sjuk, men smittar däremot flodkräftan som inte klarar sjukdomen lika bra. Numer finns det restriktioner vid inplantering av signalkräfta.

Levande skaldjur i våra tankar

Fiskhallen har fantastiska vattentankar där olika skaldjur tas om hand på absolut bästa sätt. Vi har kungskrabba, ostron (olika sorter), havskräftor, hummer (olika ursprung), vongolemusslor och ibland kammusslor i tankarna

Kamtjatkakrabban

Kamtjatkakrabban, Kungskrabba eller Stalinkrabba som den också kallas efter att den på 60-talet planterades in i Murmansk och sedan dess spridit sig längst norska kusten hela vägen ner till Lofoten, är en kung på havsbotten. Den kan leva ända ner till 1000 meters djup. En allätare som lätt tar över kvarteret från andra arter när den breder ut sig.

– Den är ett rovdjur som skrapar rent hus där den går fram, säger Ronny Söderqvist inköpare på fiskhallen Sorunda.

Men den är beroende av en viss salthalt och det verkar hindra den för att ta sig ner till den svenska västkusten.

Ronny köper in skaldjuren från olika leverantörer i flera länder. Inköpen styrs av säsonger, pris och kvalitet. Genom åren har Ronny etablerat ett brett kontaktnät i branschen.
– Säsongen för den svenska hummern börjar i slutet av september, säger Ronny och förklarar att under sommaren har han köpt hummer från Skottland och Frankrike. Även Kanada är en stor leverantör av hummer.

Fiskhallen fiskar kungskrabba i Nordnorge

Erland Abbe och Ronny Söderqvist från Fiskhallen Sorunda åkte upp till Nordnorge  för att fiska  fantastiska kungskrabbor.

Skaldjur

Hummer

Hummer

Homarus gamarus

Vanlig vikt på en hummer är 0,5-1 kg. Honorna har bredare bakkropp, men hanens klor större klor. En hummer har en kraftigare krossklo och en saxklo som är något mindre. En hummer är antingen höger- eller vänsterkload. 

Hummer fångas i Skagerrak, Kattegatt och norra Öresund. Premiär för hummerfångst är första måndagen efter 20 september. Hummer får fiskas till och med den sista december. Åldern på hummer som fångas är cirka 8-10 år och den finns tydliga fångstregler vad det gäller storlek och om honan har rom.







Mer råvarukunskap

Ostron

Råvarukunskap

Ostron

Ostron är olika typer av blötdjur som lever i grunt, ganska varmt, salt och rent vatten. Rätten att skörda ostron tillfaller markägaren så man kan inte plocka ostron utan lov.
Musslor

Råvarukunskap

Musslor

Musslor har högt näringsvärde och ingår i många maträtter i olika kök över världen. Låt dig inspireras av musslornas olika smak och egenskaper.
Rom och kaviar

Råvarukunskap

Rom och kaviar

Plattfiskar

Råvarukunskap

Plattfiskar

Plattfisken simmar horisontellt. Oftast saknas både bukfenor och bröstfenor. De har munnar som går att skjuta framåt och ögonen är rörliga.