Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Råvarukunskap

Skaldjur

Skaldjur är ett ord som används i köket och även av fiskeribranschen. Det syftar till vattenlevande ryggradslösa djur med någon form av hårt yttre skal. Skaldjur kan delas in i två grupper. Kräftdjur till exempel kräfta, krabba, räka och hummer och blötdjur som till exempel musslor, snäckor och bläckfisk.
Vi känner till att fisk är nyttigt och bra för vår hälsa, men även skaldjur är maxade med nyttigheter. Äter du skaldjur regelbundet får du i dig massor av vitaminer, mineraler och protein.

En havskräfta som exempel är oerhört rik på selen. Selen är en antioxidant som skyddar mot fria radikaler och behövs för nervsystemet, ämnesomsättningen och immunförsvaret. Även proteininnehållet är högt, fullt jämförbart med nötkött, så njut och frossa. Nu är ju dessutom det svenska fisket MSC-certifierat, vilket betyder att det fiskas på ett hållbart bestånd.

Flodkräfta och signalkräfta

Före 1960-talet fanns det inga signalkräftor i svenska vatten. Den planterades ut i sluten av 60-talet för att öka på beståndet av kräftor eftersom vår svenska flodkräfta kraftigt minskat i antal på grund av kräftpest. Tyvärr har det visat sig att signalkräftan kan bära kräftpest utan att själv bli så sjuk, men smittar däremot flodkräftan som inte klarar sjukdomen lika bra. Numer finns det restriktioner vid inplantering av signalkräfta.

Levande skaldjur i våra tankar

Fiskhallen har fantastiska vattentankar där olika skaldjur tas om hand på absolut bästa sätt. Vi har kungskrabba, ostron (olika sorter), havskräftor, hummer (olika ursprung), vongolemusslor och ibland kammusslor i tankarna

Kamtjatkakrabban

Kamtjatkakrabban, Kungskrabba eller Stalinkrabba som den också kallas efter att den på 60-talet planterades in i Murmansk och sedan dess spridit sig längst norska kusten hela vägen ner till Lofoten, är en kung på havsbotten. Den kan leva ända ner till 1000 meters djup. En allätare som lätt tar över kvarteret från andra arter när den breder ut sig.

– Den är ett rovdjur som skrapar rent hus där den går fram, säger Ronny Söderqvist inköpare på fiskhallen Sorunda.

Men den är beroende av en viss salthalt och det verkar hindra den för att ta sig ner till den svenska västkusten.

Ronny köper in skaldjuren från olika leverantörer i flera länder. Inköpen styrs av säsonger, pris och kvalitet. Genom åren har Ronny etablerat ett brett kontaktnät i branschen.
– Säsongen för den svenska hummern börjar i slutet av september, säger Ronny och förklarar att under sommaren har han köpt hummer från Skottland och Frankrike. Även Kanada är en stor leverantör av hummer.

Fiskhallen fiskar kungskrabba i Nordnorge

Erland Abbe och Ronny Söderqvist från Fiskhallen Sorunda åkte upp till Nordnorge  för att fiska  fantastiska kungskrabbor.

Skaldjur

Hummer

Hummer

Homarus gamarus

Vanlig vikt på en hummer är 0,5-1 kg. Honorna har bredare bakkropp, men hanens klor större klor. En hummer har en kraftigare krossklo och en saxklo som är något mindre. En hummer är antingen höger- eller vänsterkload. 

Hummer fångas i Skagerrak, Kattegatt och norra Öresund. Premiär för hummerfångst är första måndagen efter 20 september. Hummer får fiskas till och med den sista december. Åldern på hummer som fångas är cirka 8-10 år och den finns tydliga fångstregler vad det gäller storlek och om honan har rom.Havskräfta

Havskräfta

Nephrops norvegicus

Vi säljer havskräftor kokta eller råa och kvaliteten på havskräftan är bra hela året runt.

Du hittar havskräftor i Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt och Öresund ned till Ven, den är bottenlevande på djup från 20 till 800 meters djup. Hannarna blir något större än honorna och de kan bli cirka 25 centimeter långa.

Havskräftan leker under sommarhalvåret och bär sedan sin rom under 8-9 månader. Under denna perioden håller hon sig stilla i sin håla och äter nästan ingenting.

Havskräftor fiskas med bur eller trål och det svenska fisket är MSC-certifierat.

 

Flodkräfta

Flodkräfta

Astacus astacus

Flodkräftan är en sötvattenslevande kräftart som kan liknas vid en liten hummer. Den kan bli uppåt 17 cm lång men vanligare storlek är runt 10 cm. Den röda färgen blir intensivare på en flodkräfta än på en signalkräfta vid kokning.

Kräftorna fiskas med bur, de är nattaktiva och kryper in i burarna efter mörkrets inbrott. I Sverige har vi också odling av både flod- och signalkräfta.

Signalkräfta

Signalkräfta

Pacifastacus

Signalkräftan liknar flodkräftan men på klorna kan man se en vit fläck, den är anledningen till namnet signalkräfta. Signalkräftan har också något bredare klor, lite slätare skal och skiljer något i färg jämfört med en flodkräfta.

Krabba/brun/king/softshell

Krabba

Cancer pagurus

Brunkrabba, krabbtaska eller stenkrabba som den också kallas känns lätt igen på sin rödbruna sköld och svarta klospetsar. Honorna har bredare, djupare sköld samt bredare stjärt medan hanen har platt sköld och stora klor.

Du hittar krabbor i Skagerrak, Kattegatt och norra Öresund. Krabban föredrar hårda bottna som berg och sten. Man kan hitta dem både i grunt vatten och ända ner till 300-400 meters djup.
Krabbor fiskas med garn eller tinor.

Kungskrabba har vi i vår vattentank på Fiskhallen Sorunda. 

Räka

Räka

Pandalus borealis

Nordhavsräkan fiskas i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Räkan föds som hane men byter kön och blir honor vid 2,5 års ålder. Efter det är den hona livet ut. Skär glasräka "pasiphaea multidentata", är en livskraftig art som är bofast i vattnen vid Bohuslän samt vitt utbredd över stora delar av världen. I dagens läge tas den upp som bifångst vid annat räkfiske.

Mer råvarukunskap

Råvarukunskap

Ostron

Ostron är olika typer av blötdjur som lever i grunt, ganska varmt, salt och rent vatten. Rätten att skörda ostron tillfaller markägaren så man kan inte plocka ostron utan lov.
Råvarukunskap

Musslor

Musslor har högt näringsvärde och ingår i många maträtter i olika kök över världen. Låt dig inspireras av musslornas olika smak och egenskaper.
Råvarukunskap

Rom och kaviar

Råvarukunskap

Plattfiskar

Plattfisken simmar horisontellt. Oftast saknas både bukfenor och bröstfenor. De har munnar som går att skjuta framåt och ögonen är rörliga.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.