Varje år, med start omkring den 20 september, råder det under fem veckor febril verksamhet i Bottenviken. 36 båtar har licens för att delta i fisket efter siklöja och jakten på havets guld: Kalix Löjrom. Havs- och vattenmyndigheten sätter kvoter med syfte att bevara ekosystemet och säkerställa att det finns tillräckligt med fisk för framtida generationer. Hållbarhet är verkligen i fokus. Fisken sorteras därefter och honor och hanar skiljs åt. Honorna kläms varsamt för hand och varje fisk bär på ca 5g rom, dyrbara korn! Resterande fiskar, hanarna, har i bästa fall blivit djurfoder. Fram tills nu.
Framställning
Hanarna filéas och läggs in i syra och salt. När fisken har tillagats placeras den i konservburkar och toppas med rapsolja och den lokala delikatessen: Rybsolja. Burkarna försluts noga, men värmebehandlas inte eftersom det skulle påverka både textur och smak. Din konserv är av den anledningen en kylvara.
Smakriket Norrbotten
Sveriges nordligaste landskap förändras drastiskt under året mellan vintermörker och midnattssol. Det växlar mellan fjäll och skärgård och formas av samisk-, finsk- och svensk matkultur. De långa, ljusa somrarna ger extra smakoch näringsrika bär och grönsaker. De kalla vintrarna tar död på skadedjur och bidrar i förlängningen till renare råvaror eftersom mycket odling kan ske utan växtskyddsmedel. I Norrbotten finns ett naturligt skafferi av bland annat löjrom, röding, ren, hjortron och åkerbär.
En innovation i samarbete mellan Guldhaven Pelagiska, Liura & Fiskhallen Sorunda