Till sidans huvudinnehåll
Boquerones av Kalix Siklöja

Sortiment

Boquerones av Kalix Siklöja

I Bottenviken råder under några veckor ett intensivt fiske efter siklöja. Kalix Löjrom står i centrum, men med hållbarhet som ledstjärna tas nu även hanfisken tillvara och förädlas till en produkt som speglar Norrbottens natur och matkultur.
 
Varje år, med start omkring den 20 september, råder det under fem veckor febril verksamhet i Bottenviken. 36 båtar har licens för att delta i fisket efter siklöja och jakten på havets guld: Kalix Löjrom. Havs- och vattenmyndigheten sätter kvoter med syfte att bevara ekosystemet och säkerställa att det finns tillräckligt med fisk för framtida generationer. Hållbarhet är verkligen i fokus. Fisken sorteras därefter och honor och hanar skiljs åt. Honorna kläms varsamt för hand och varje fisk bär på ca 5g rom, dyrbara korn! Resterande fiskar, hanarna, har i bästa fall blivit djurfoder. Fram tills nu. 

Framställning

Hanarna filéas och läggs in i syra och salt. När fisken har tillagats placeras den i konservburkar och toppas med rapsolja och den lokala delikatessen: Rybsolja. Burkarna försluts noga, men värmebehandlas inte eftersom det skulle påverka både textur och smak. Din konserv är av den anledningen en kylvara. 

Smakriket Norrbotten

Sveriges nordligaste landskap förändras drastiskt under året mellan vintermörker och midnattssol. Det växlar mellan fjäll och skärgård och formas av samisk-, finsk- och svensk matkultur. De långa, ljusa somrarna ger extra smakoch näringsrika bär och grönsaker. De kalla vintrarna tar död på skadedjur och bidrar i förlängningen till renare råvaror eftersom mycket odling kan ske utan växtskyddsmedel. I Norrbotten finns ett naturligt skafferi av bland annat löjrom, röding, ren, hjortron och åkerbär.

En innovation i samarbete mellan Guldhaven Pelagiska, Liura & Fiskhallen Sorunda

Läs mer om vårt sortiment

Smakriket

Sortiment

Smakriket

Smakriket är ett sigill för råvaror och produkter med ett mycket tydligt ursprung och hög kvalitet, som ger dig smaken av en plats.
Egen produktion

Sortiment

Egen produktion

I vår egen produktion rensas, tvättas och skärs fisk och skaldjur för att underlätta våra kunders vardag. Låt oss hjälpa till!
Picked by Sorunda

Sortiment

Picked by Sorunda

Picked by Sorunda är ett sigill för produkter och råvaror som är utvalda av oss på Sorundahallarna på grund av extra fin kvalitet och sortering.
Levande skaldjur

Sortiment

Levande skaldjur

Alla kockar vill arbeta med så färska råvaror som möjligt och när det kommer till fisk och skaldjur är det ännu viktigare.