Äntligen premiär för löjrom
Kraftigt minskade kvoter
Årets fiske är kraftigt reglerat till 450 ton (jämför normalår 1 100 – 1 500 ton/år). Orsaken till regleringen råder det delade meningar om. SLU menar att man inte borde ta upp någon siklöja alls i år med hänvisning till minskat antal unga fiskar och att vikarsälen är allt mer beroende av den som föda. Yrkesfiskarna i Bottenviken ser däremot att det finns goda bestånd och har under flera år arbetat varsamt och medvetet och har låtit fiskevikar vila när behov har funnits och Havs- och Vattenmyndigheten beslutade alltså tillslut om 450 ton. Nu ska en arbetsgrupp tillsättas för att kunna mäta bestånd och kvoter mer exakt under kommande år. Till dess får vi leva med att Kalix Löjrom är än mer exklusivt och att priset följer därefter.Om Junköfiskarna och Kalix Löjrom
Kalix Löjrom från familjeföretaget Junköfiskarna är Sveriges första ursprungsmärkta livsmedel*. Junkön ligger en frisk båtresa rakt ut från Luleå. En plats som inte särskilt många skulle besöka, om man inte verkligen hade vägarna förbi. Så hade det nog förblivit i många generationer till, om det inte var för Kalix Löjrom. Kalix Löjrom är en exklusiv produkt av otrolig kvalité och innehåller särskilda mineraler från berggrunden som inte kan hittas i liknande produkter. Junköfiskarna är de enda löjromsfiskarna som centrifugerar sin rom. Det innebär att torr löjrom är redo att packas redan efter en kvart. Det vanliga är annars att rommen får dropptorka på ställningar i upp till 18 timmar. Centrifugeringen gör att löjrommen blir torrare, vilket är smidigt för kockarna som inte behöver hänga den innan användning men ger också en bättre hållbarhet vilket gör att man kan njuta av sin färska löjrom längre.
*Skyddad ursprungsbeteckning, SUB, är det starkaste ursprungsskyddet för livsmedel utfärdat av EU. Märkningen får produkter som kommer från en viss ort eller region eller, i undantagsfall ett land, har en kvalitet eller egenskaper som helt eller till största del beror på en viss geografisk omgivning, med de naturliga och mänskliga faktorer som förknippas med den och i alla led produceras i det avgränsade geografiska området. Andra SUB-märkta livsmedel är till exempel Parmigiano Reggiano, parmaskinka och roquefort.