Till sidans huvudinnehåll

Äntligen premiär för löjrom

Äntligen premiär för löjrom
För två veckor sedan anordnades ett löjromsevent på Sorundahallarna för ett 30-tal kunder och kockar. Tryggve från Junköfiskarna var på besök för att berätta om årets kraftigt minskade fiskekvot och om sitt arbete med att ursprungsskydda Kalix Löjrom, ett arbete som tagit Yngve och Junköfiskarna 4 år.
I två omgångar berättade Yngve sin historia och cirka 30 kockar fick chansen att lyssna, ställa frågor och framförallt smaka på årets första löjrom i Sorundahallarnas inspirationskök i Västberga. Galatea hade också noga valt ut dryck som passar till. –Eventet var trevligt och väldigt uppskattat. Det var roligt att äntligen få träffas rent fysiskt igen och det var väldigt intressant att lyssna på bakgrunden kring Junköfiskarna, hur själva fisket går till och bakgrunden till ursprungskyddet, säger Eva Aronsson, försäljningschef på Fiskhallen Sorunda.

Kraftigt minskade kvoter

Årets fiske är kraftigt reglerat till 450 ton (jämför normalår 1 100 – 1 500 ton/år). Orsaken till regleringen råder det delade meningar om. SLU menar att man inte borde ta upp någon siklöja alls i år med hänvisning till minskat antal unga fiskar och att vikarsälen är allt mer beroende av den som föda. Yrkesfiskarna i Bottenviken ser däremot att det finns goda bestånd och har under flera år arbetat varsamt och medvetet och har låtit fiskevikar vila när behov har funnits och Havs- och Vattenmyndigheten beslutade alltså tillslut om 450 ton. Nu ska en arbetsgrupp tillsättas för att kunna mäta bestånd och kvoter mer exakt under kommande år. Till dess får vi leva med att Kalix Löjrom är än mer exklusivt och att priset följer därefter.

Om Junköfiskarna och Kalix Löjrom

Kalix Löjrom från familjeföretaget Junköfiskarna är Sveriges första ursprungsmärkta livsmedel*. Junkön ligger en frisk båtresa rakt ut från Luleå. En plats som inte särskilt många skulle besöka, om man inte verkligen hade vägarna förbi. Så hade det nog förblivit i många generationer till, om det inte var för Kalix Löjrom. Kalix Löjrom är en exklusiv produkt av otrolig kvalité och innehåller särskilda mineraler från berggrunden som inte kan hittas i liknande produkter. Junköfiskarna är de enda löjromsfiskarna som centrifugerar sin rom. Det innebär att torr löjrom är redo att packas redan efter en kvart. Det vanliga är annars att rommen får dropptorka på ställningar i upp till 18 timmar. Centrifugeringen gör att löjrommen blir torrare, vilket är smidigt för kockarna som inte behöver hänga den innan användning men ger också en bättre hållbarhet vilket gör att man kan njuta av sin färska löjrom längre.

*Skyddad ursprungsbeteckning, SUB, är det starkaste ursprungsskyddet för livsmedel utfärdat av EU. Märkningen får produkter som kommer från en viss ort eller region eller, i undantagsfall ett land, har en kvalitet eller egenskaper som helt eller till största del beror på en viss geografisk omgivning, med de naturliga och mänskliga faktorer som förknippas med den och i alla led produceras i det avgränsade geografiska området. Andra SUB-märkta livsmedel är till exempel Parmigiano Reggiano, parmaskinka och roquefort.

Fler nyheter från Fiskhallen Sorunda

Doft av augusti

Nyhet

Doft av augusti

Är det något sinne som tränas i Fiskhallen så är det doftsinnet, det går inte att undgå när det är högsäsong för olika råvaror. Och augusti är kräftans tid.
Sorundahallarnas unika sortiment nu hos Restaurangbutikerna

Nyhet

Sorundahallarnas unika sortiment nu hos Restaurangbutikerna

Lite mer utvalt är konceptnamnet på det nya samarbetet mellan Sorundahallarna och Martin & Serveras Restaurangbutiker.
Välkommen till nya fiskhallen.se

Nyhet

Välkommen till nya fiskhallen.se

Som du säkert redan har märkt har vi på Fiskhallen Sorunda gett vår hemsida en ny kostym med syfte att skapa bättre användarvänlighet och för att enklare hitta och söka relevant information.