Till sidans huvudinnehåll

Tid för skrei!

Tid för skrei!
Skrei har kommit att bli en älskad råvara som hör årets början till och nu är den äntligen här

Ordet skrei kommer från gammelnorskans ord för att vandra eller vandrare. Skrei är alltså en vandrande torsk som varje år rör sig från Barents isiga hav till Nordnorges kust för att leka, en sträcka på ca 100 mil. Det är den här långa resan som ger skreien sitt typiskt magra och fasta kött. Fisken är ofta större än kusttorsken.

Skrei är vanligen i säsong mellan januari och april och betraktas som en delikatess som förtjänar varsam tillagning. Köttet är fast, skivigt och vitt och smaken är mycket ren. 

Sedan april 2021 är torsk och kolja som är fiskad mindre än 12 sjömil från Norges kust inte längre MSC-certifierade. Eftersom skrei fiskas med lina nära Lofotens kust är den inte MSC-märkt och i skrivande stund klassar WWF:s Fiskguiden den som ’gul’ med rådet att man ska vara försiktig med konsumtionen.  

Läs mer

Hållbart erbjudande

Hållbarhet

Hållbart erbjudande

Vi ansvarar för att de produkter vi säljer har producerats under goda förhållanden med fokus på god djuromsorg, bra arbetsförhållanden och låg miljöpåverkan. Därför väljer vi bort varor som är oetiska eller miljömässigt ohållbara och erbjuder istället ett brett utbud av hållbara varor som är miljö- och socialt tredjepartscertifierade, så kallade mervärdesmärkningar.
Torskfiskar

Råvarukunskap

Torskfiskar

Torskfiskar har ett magert fiskkött med en fetthalt på 0,1-1,9% fett. En mager fisk behåller en ganska jämn köttkvalitet över året och har inte samma säsongsvariationer som fet fisk. 
Egen produktion

Sortiment

Egen produktion

I vår egen produktion rensas, tvättas och skärs fisk och skaldjur för att underlätta våra kunders vardag. Låt oss hjälpa till!
Jobba hos oss

Om oss

Jobba hos oss

Fiskhallen Sorunda ska vara en mångkulturell arbetsplats som speglar samhället. Vår övertygelse är att mångfald berikar, och att det är en förutsättning för att skapa inkluderande och innovativa företag.